lördag, mars 01, 2008

Starkt av Wetterstrand

Maria Wetterstrand gick nyligen ut (se här) med att hon bytt ståndpunkt och nu inte längre står bakom Mp:s krav på utträde ur EU. Mycket starkt tycker jag. Både i sak och i ryggrad.

För det första är det proffsigt, hederligt och demokratiskt att vara öppen med att man som språkrör inte delar partiets åsikt i en viktig fråga. I motsats till vad en del miljöpartister tycks mena, så är detta inte ett demokratiskt svek utan en berömvärd öppenhet. Maria vet säkert att hon kan komma att ifrågasättas som språkrör på kommande kongress, men väljer att vara öppen ändå.

För det andra har hon rätt i sak. EU har många fel och brister. Det är bra att Mp finns och kan peka ut dessa, och medverka till förändring. Men EU har också många fördelar, särskilt för oss som insett att klimatfrågan måste lösas internationellt. EU har visat en vilja att sätta press på industrin och på medlemsländerna när det gäller tex CO2 utsläpp. Visst kunde man önska sig mer, men ingen annan stormakt har så kraftfullt drivit på klimatarbetet.

EU kommer att finnas kvar många decennier framåt, helt oavsett hur mycket krut vi i Mp bränner på att försöka gå ur. Klimatarbetet är brådskande - de närmaste 15-20 åren kan vara avgörande - och då finns inte tid att käbbla om något som inte kommer att ändras. Vi måste arbeta med de institutioner som finns tillhands. Dessutom är jag övertygad om att vi vinner massor av potentiellt gröna väljare på att sluta förneka något som många, särskilt unga, ser som en fullkomligt naturlig del av den internationella arenan.

Inga kommentarer: