Fortsätt till huvudinnehåll

All inkompetens som är tillräckligt destruktiv blir oskiljbar från ondska

Den video från en helikopterattack i Bagdad som offentliggjorts på Wikileaks borde inte överraska någon. Vi visste redan att oskyldiga drabbas i krig, inte minst i de senaste årens sk kirurgiska operationer. Hur många gånger har man inte läst nyheten om hur ännu ett afghanskt bröllopsfölje utraderats av någon oerhört "smart" vapenteknologi (oftast en omskrivning för korkad teknologi som utan vare sig hjärna eller hjärta mördar oskyldiga).

Men någonstans har i alla fall jag levt i villfarelsen att det handlar om tekniska missöden, dåliga underrättelser, eller bara propagandaspel från båda sidor - var det verkligen ett bröllopsfölje, eller var det en kolonn Al Quaida? Fan vet.

Filmen som nu visats lämnar få frågetecken. Det rör sig här om att fenomenal inkompetens leder till att ett femtontal oskyldiga mördas. Två attackhelikoptrar får syn på en grupp personer på ett torg, någonstans i Baghdad. En besättningsman tror sig se vapen (det rör sig i själva verket om kameror). Helikoptrarna ber om tillstånd att öppna eld, efter att ha givit sina överordnade förvånansvärt exakta uppgifter om bland annat AK47:or och raketgevär på marken.

Helikoptrarna öppnar eld med sina fruktansvärt kraftiga 30 mm kanoner, och spränger hela följet i småbitar. En överlevnade rör sig fortfarande, men när en minibuss stannar till för att plocka upp honom skjuts även denna i småbitar.

Egentligen är det inkompetent nog att flyga omkring i villakvarter med vapen som kan skjuta genom betongväggar. Naturligtvis är det kriminellt korkat att öppna eld med dessa vapen mot en folksamling där någon eventuellt ser ut att bära vapen, och där man inte vet något alls om vilka personerna på marken är (de visade sig vara bland annat en fotograf och en chaufför anställda av Reuters) och där inget omedelbart hot fanns mot vare sig helikoptrarna eller tredje part.

Det rör sig antingen om en systematisk taktik att attackera varje tillstymmelse till misstänkt aktivitet på marken - något som i så fall bara kan förklaras med rasism och en syn på lokalbefolkningen som lägre stående. Eller så rör det sig om inkompetens. Piloter och skyttar som inte ser vad som pågår på marken, en kultur som uppmuntrar "skjut först fråga sen", befäl som inte ifrågasätter informationen de får via radio, sjukligt övervåld där alla som ens befann sig i området sågs som "mål", och på tok för tunga vapen även om ändamålet varit militärt relevant.
Den låga begåvningsnivån hos helikopterbesättningen understryks när de till slut förvånat inser att det satt barn i bilen de just pepprat med sina kanoner. "Det är deras fel, de borde inte tagit med barn in i strid" säger någon i inspelningen. In i strid? Bilen anlände och några män försökte, trots att helikoptrarna måste vara synliga i himlen, rädda en svårt skadad.

När så tunga vapen flygs omkring av så inkompetenta människor, hur ska vi då, som en kommentator i TV sa, kunna säga att det rör sig om "fog of war" och förvirring snarare än ondska? Hur ska vi, eller för den delen de anhöriga till de ca 15 oskyldiga som mördades, kunna dra en skiljelinje mellan dumhet och ondska? Om inte detta är krigsbrott, vad är det då?

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Nej-sidans bästa argument - och varför de inte håller

Det är inte alltid lätt att identifiera varför nej-sidan säger nej. Argumenten skiftar vecka för vecka, och dyker upp från oväntade håll. Några är bättre, andra sämre. Jag har här bemött Nej-bloggens 14 anledningar att rösta Nej i folkomröstningen . 1. Trängselskatten är orättvis. Den drabbar vissa bilister beroende på var man råkar bo och arbeta i förhållande till var tullstationerna står, medan andra slipper helt undan. Utlandsregistrerade bilar betalar ingen trängselskatt. Bor man strax utanför zonen och jobbar strax innanför så kan skatten tyckas orättvis. Då har man å andra sidan troligen goda möjligheter att ta sig till jobbet på annat sätt - med cykel eller buss. Trängselskatten tas ut av de som använder det tungt belastade vägnätet när flest vill ha tillgång till det. På så vis är det snarast rättvist. Den som inte kör bil kl 8 varje vardagsmorgon skall givetvis inte behöva vara med och betala för breddade motorvägar. Och den som bor nära motorvägarna ska så klart inte behöv

Klimatskeptiskt lobbyist agerar journalist åt Världen Idag

Tidningen Världen idag har gjort ett intressant val av reporter till COP15. Den populära och uttalat klimatskeptiska lobbyisten Maggie Thauersköld Crusell har lyckats få tidningens uppdrag att skildra klimatkonferensen. Ett minst sagt kontroversiellt val av chefredaktören Felicia Svaeren, som tydligen fått kritik, för hon försvarar sitt val: Av 500 reportrar som är ackrediterade till Kimatkonferensen kommer troligen en majoritet av dem att helt undvika att rapportera från något annat håll än att klimathotet är ett faktum. Det har hon säkert helt rätt i. Om en seriös reporter åker till en konferens om avsakaffande av landminor, så bör dennes grundförutsättning vara att landminor finns. Det tror inte Thauersköld. Läs på hennes blogg : Det är bara klimathotet som är påhittat. Dessutom handlar ju konferensen om politiska och ekonomiska lösningar på krisen. Att då tro att läsarna i första hand intresserar sig för vad en grupp helt marginaliserade forskare och debattörer tycker i den vetensk

Lundgren och Radetzki ger sig in i klimatdiskussionen

[Ändring: efter en del kritik för att jag fokuserar på person snarare än sak här så har jag ändrat rubriken och justerat några rader. Se även kommentarerna. Vad gäller mera sakliga diskussioner om klimat kan man läsa mer om det i andra inlägg i denna blogg. Kolla kategorin "klimat".] Nils Lundgren och Marian Radetzki skriver på Newsmill om sin syn på klimathotet, och det är gamla argument från klimatskeptikerna rakt igenom. Men det roligaste är förstås att det som vanligt är ekonomer (ja, ekonom-snedsträck-politiker då) som ifrågasätter klimatforskning, och med lika svag argumentation som vanligt. Lundgren och Radetzki har i vanlig ordning valt att avfärda IPCC (en sammanslutning av de främsta forskarna på området som jobbat i åratal med frågan) och istället gjort en egen utredning - dessvärre långt från sina forskningsfält. "Detta är förstås pinsam hybris, en antiintellektuell position", som Stefan Edman skriver i GP . Anti-intellektuell är också det ständig