torsdag, december 04, 2014

Öga för öga i Sveriges riksdag

Det är fullt av dem nu på sociala medier. Mina borgerliga vänner delar dem glatt: de där länkarna till artiklar om hur Miljöpartiet minsann vägrade samarbete 2010; de där citaten av Margareta Andersson om hur det minsann inte var oppositionens jobb att regera; alla de där påminnelserna om att de röd-gröna är lika goda kålsupare.
Det känns olustigt på nåt vis att det är där vi är, i ett civiliserat, homogent land med hög utbildningsnivå. Att en oförrätt som begicks av någon för fyra eller åtta år sedan fortfarande kan vara skäl att begå exakt samma oförrätt tillbaka nu. Öga för öga. Det känns ganska medeltida.
Givetvis skulle jag kunna peka på skillnader mellan nu och då. På att Miljöpartiet framgångsrikt samarbetade med en Alliansregering i flyktingfrågan. På att Alliansen aldrig fick sin budget fälld (nåja, de förlorade en strid om en del av sin budget vid ett tillfälle*).

Men framför allt skulle jag peka på att vi idag har 13% flyktingfientliga högerextrema i riksdagen. Ett parti med tydliga nazistiska rötter hotar att fälla alla regeringar som inte går deras ärenden. Då är det varje partis och varje riksdagsmans förbannade skyldighet att sätta vår demokrati och våra fundamentala värden före politisk intrig och hämndlystnad.

*Dagens efter detta skrev läser jag följande i Göteborgsposten: "Alliansledarna krävde vid tisdagens blixtinkallade möte med Socialdemokraterna att statsminister Stefan Löfven (S) skulle erkänna att det var fel att bryta ut en del ur budgeten vid budgetomröstningen förra året. Dessutom krävde partiledarna en ursäkt.
-Men det vägrade han att göra, säger Centerledaren Annie Lööf till Expressen."
Detta bekräftar å det tydligaste min tes om att mycket av denna veckas utspel handlar om "tít for tat" och inte landets väl.

Inga kommentarer: