Fortsätt till huvudinnehåll

Öga för öga i Sveriges riksdag

Det är fullt av dem nu på sociala medier. Mina borgerliga vänner delar dem glatt: de där länkarna till artiklar om hur Miljöpartiet minsann vägrade samarbete 2010; de där citaten av Margareta Andersson om hur det minsann inte var oppositionens jobb att regera; alla de där påminnelserna om att de röd-gröna är lika goda kålsupare.
Det känns olustigt på nåt vis att det är där vi är, i ett civiliserat, homogent land med hög utbildningsnivå. Att en oförrätt som begicks av någon för fyra eller åtta år sedan fortfarande kan vara skäl att begå exakt samma oförrätt tillbaka nu. Öga för öga. Det känns ganska medeltida.
Givetvis skulle jag kunna peka på skillnader mellan nu och då. På att Miljöpartiet framgångsrikt samarbetade med en Alliansregering i flyktingfrågan. På att Alliansen aldrig fick sin budget fälld (nåja, de förlorade en strid om en del av sin budget vid ett tillfälle*).

Men framför allt skulle jag peka på att vi idag har 13% flyktingfientliga högerextrema i riksdagen. Ett parti med tydliga nazistiska rötter hotar att fälla alla regeringar som inte går deras ärenden. Då är det varje partis och varje riksdagsmans förbannade skyldighet att sätta vår demokrati och våra fundamentala värden före politisk intrig och hämndlystnad.

*Dagens efter detta skrev läser jag följande i Göteborgsposten: "Alliansledarna krävde vid tisdagens blixtinkallade möte med Socialdemokraterna att statsminister Stefan Löfven (S) skulle erkänna att det var fel att bryta ut en del ur budgeten vid budgetomröstningen förra året. Dessutom krävde partiledarna en ursäkt.
-Men det vägrade han att göra, säger Centerledaren Annie Lööf till Expressen."
Detta bekräftar å det tydligaste min tes om att mycket av denna veckas utspel handlar om "tít for tat" och inte landets väl.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Klimatskeptiskt lobbyist agerar journalist åt Världen Idag

Tidningen Världen idag har gjort ett intressant val av reporter till COP15. Den populära och uttalat klimatskeptiska lobbyisten Maggie Thauersköld Crusell har lyckats få tidningens uppdrag att skildra klimatkonferensen. Ett minst sagt kontroversiellt val av chefredaktören Felicia Svaeren, som tydligen fått kritik, för hon försvarar sitt val: Av 500 reportrar som är ackrediterade till Kimatkonferensen kommer troligen en majoritet av dem att helt undvika att rapportera från något annat håll än att klimathotet är ett faktum. Det har hon säkert helt rätt i. Om en seriös reporter åker till en konferens om avsakaffande av landminor, så bör dennes grundförutsättning vara att landminor finns. Det tror inte Thauersköld. Läs på hennes blogg : Det är bara klimathotet som är påhittat. Dessutom handlar ju konferensen om politiska och ekonomiska lösningar på krisen. Att då tro att läsarna i första hand intresserar sig för vad en grupp helt marginaliserade forskare och debattörer tycker i den vetensk...

Lundgren och Radetzki ger sig in i klimatdiskussionen

[Ändring: efter en del kritik för att jag fokuserar på person snarare än sak här så har jag ändrat rubriken och justerat några rader. Se även kommentarerna. Vad gäller mera sakliga diskussioner om klimat kan man läsa mer om det i andra inlägg i denna blogg. Kolla kategorin "klimat".] Nils Lundgren och Marian Radetzki skriver på Newsmill om sin syn på klimathotet, och det är gamla argument från klimatskeptikerna rakt igenom. Men det roligaste är förstås att det som vanligt är ekonomer (ja, ekonom-snedsträck-politiker då) som ifrågasätter klimatforskning, och med lika svag argumentation som vanligt. Lundgren och Radetzki har i vanlig ordning valt att avfärda IPCC (en sammanslutning av de främsta forskarna på området som jobbat i åratal med frågan) och istället gjort en egen utredning - dessvärre långt från sina forskningsfält. "Detta är förstås pinsam hybris, en antiintellektuell position", som Stefan Edman skriver i GP . Anti-intellektuell är också det stä...

Ta bort bilskatten!

Oj då. Vad skriver jag? En miljöpartist som vill ta bort bilskatten? Rubriken kan låta tillspetsad, men är faktiskt helt allvarligt menad. Idag kör många bil i onödan. Den enkla ekonomiska förklaringen är att bilen dras med stora fasta kostnader men relativt små rörliga. Det lönar sig alltså inte att ta bussen, för bensinen kostar mindre än bussbiljetten, och skatt och försäkring får jag betala även om bilen står i garaget. En fullt rimlig åtgärd vore alltså att slopa hela bilskatten, men att överföra hela detta skattetryck på bränslet . (Ok, killen är miljöpartist trots allt...) Då blir det förstås billigare att skaffa en bil att ha stående, men ekonomiskt intressant att utnyttja andra resesätt när det är möjligt. Invändningen är förstås att vi inte vill göra så att fler skaffar bil. Fler bilar leder väl till ett mer bilburet samhälle? Nja. Ingen kommer att undgå att känna till att det kostar desto mer att köra bilen, och den rationella medborgaren kommer att tänka sig för lika ...