torsdag, augusti 13, 2009

Könsstympning i Sverige - jajemänsan!

Jo då. Könsstympning är idag inte bara laglig, utan landstingen uppmuntras nu att låta sina läkare utföra omskärelse.

Av pojkar alltså. Könsstympning av flickor anses sedan länge helt förkastligt, och detta med all rätta. Kvinnlig könsstympning är förvisso, åtminstone i vissa former, mycket allvarligare än manlig omskärelse. Men all dylik misshandel av bebisar borde förkastas i ett civiliserat samhälle.

Den annars knivskarpe Hans Rosling lägger i Aktuellt (13/8 09) fram papperbunt efter pappersbunt med forskningsrapporter som visar på en minskad smittorisk i HIV för omskurna män. Nu hör till saken att denna forskning kommer från Sydafrika och Uganda - länder med en frekvens av HIV (och andra könssjukdomar) som ligger hundrafalt över det som gäller i Sverige. I Sydafrika dör 1000 personer i AIDS varje dag. I Sverige rapporterades sammantaget under hela 2007 ca 71 fall av AIDS. Den högre risken att jag får HIV jämfört med min omskurne kompis är således helt försumbar i vårt land.

Om vi med trovärdighet skall kunna stoppa den vidriga könsstympningen av småflickor, måste vi förkasta alla argument som har med "respekt för föräldrarnas kultur" att göra. Detta argument väljer vi att ignorera då det gäller flickorna, och i konsekvenens namn borde vi göra detsamma med pojkarna. Respekt för kultur kan aldrig försvara misshandel, lika lite som den kan försvara homofobi, kroppsbestraffning, kvinnoförtryck eller tortyr.

Låt varje man i myndig ålder (eller till och med från femton års ålder) gå och skära av en bit av förhuden på eget bevåg istället. Då bejakar vi pojkens, inte förälderns, kultur. Då låter vi individen utvärdera om en försumbar minskning av HIV-risken är intressant nog för att han skall välja att skära sig i snoppen.

Vågar vi gissa att väldigt få då skulle låta omskära sig själva?

2 kommentarer:

Den förvånade pappan sa...

Nu har jag läst det. Välformulerat måste jag säga! Tycker frågeställningen är helt bisarr.

Stympa sina barn av kulturella eller religiösa skäl?? Sjukt

Gunnar sa...

Ska vi omskära tjejer okså pga lubrikation som utsöndras under ett samlag?
Somliga uppskattar ju "rena" torra samlag.
Jaja jag hoppas iaf landstingen skär så lite som möjligt.
Oskurna barn är glada barn!