onsdag, augusti 19, 2009

Vikingarna inte så tuffa

Kanske är det för att jag bor i en storstad, men jag tycker mig märka att vårt avlånga folk inte är så tuffa längre, åtminstone inte i ute naturen. Några exempel:
Löpsedlarna häromdagen. "Det svenska extremvädret". Öh? Hur tänkte de nu? Att det haglade nån decimeter i Trollhättan var visst grejen. Oj oj oj. Måste varit jobbigt i flera minuter tills allt samman smälte i sommarvärmen. I Taiwan (samma dag) dog det hundratals människor och tiotusental blev hemlösa i tyfonen Morakot. Det föll 2 meter regn på 60 timmar. Det är extremväder.

Jätteextremt i Trollhättan
Stod vid entrén till Trädgårdsföreningen en solig dag. En liten sjuk mus satt och skakade bredvid grinden, och folk såg helt chockade och förfärade ut, men ingen gjorde nåt. Vaktmästaren var visst tillkallad på akut utryckning. Jag tog en plastpåse över handen och lyfte undan den lilla stackaren till en buske där naturen kunde få ha sin gång. Framstod antagligen som Göteborgs svar på Crocodile Dundee.

Skohyllan på Intersport. För att få ordning på sina hundratals modeller av gympadojor har de hylla med skylten "Outdoor" på. Här borde det väl stå några justa skor för anmarch till fjällturen, en löprunda i leran eller åtminstone ett par bruna gympaskor. Icke. Vita små damskor, öppna över fotryggen, med små vita fluffränder på sidorna. Outdoor kanske betyder ute på balkongen?

I ett nummer av Turistföreningens årsbok nämndes det att för femtiotalet år sedan var den kortaste dagsturen från Abisko fjällstation 15 km. Idag går medelturisten 7,5 km.

Kan man sluta sig till att fordom förhärdade vikingar blivit lite försoffade i flatscreen-tevens tidevarv?

Inga kommentarer: