torsdag, september 04, 2008

De kraftigaste orkanerna blir ännu värre

I Nature kan man läsa en intressant artikel om orkaner och global uppvärmning:

http://www.nature.com/news/2008/080903/full/news.2008.1079.html

Alltför ofta får vi höra experter och tyckare säga något i stil med: "Det går inte att säga att den-eller-den orkanen orsakades av växthuseffekten". Tekniskt sett har de förstås rätt. Klimatrelaterade fenomen beror på så ofantligt många variabler att meteorologerna även på kort sikt har svårt att hänga med.

Å andra sidan gäller detta i andra sammanhang också. Om gamla mormor dör av lungcancer efter 60 år av rökning så kan vi ju inte säkert säga att det just i hennes fall var rökningen som tog kol på henne. Men vi vet att rökning statistiskt ökar risken för lungcancer. Vi skulle inte tveka att säga att hon borde slutat röka för länge sen, och vi skulle troligtvis ta dödsfallet till intäkt för att avråda våra barn från rökning.

På samma vis är det med extremt väder. Jag brukar jämföra med en person som bär på ett ölglas. Om han spiller ut öl, beror det då på att glaset var för fullt? Eller beror det på att han snavade på en mattkant eller blev knuffad? Vem vet? Men skulle det vara en bra eller dålig idé att fylla glaset ytterligare lite närmare kanten?

Bara för att något beror på många faktorer bör vi så klart inte spä på effekten. Även om orkaner kan ha många orsaker måste vi se till att den parameter som vi påverkar - koldioxiden och således värmen i atmosfären - inte växer.

Inga kommentarer: