torsdag, oktober 16, 2008

2 nu, 7 nästa år, sen exploderar det! (Knugen förklarar hur bra det kommer att gå för vargen)

Kungen är mitt uppe i en trevlig jakt med lillprinsen och, låt oss anta, ett ganska stort följe grevar, baroner, SÄPO-folk och så några bönder i drevkedjan. Det är lika osmakligt som vanligt, men uthärdligt så länge han inte försöker blanda sig i nån sorts debatt.

Den här gången var det vargarna det handlade om. Enligt kungens egen teori (i Rapport 16/10) förökar sig vilda djur så effektivt att populationen växer explosionsartat per automatik.

"Det är bara att räkna: det är två nu, det blir då sju nästa år (...) och sen exploderar det."

Då är det ju enkelt att räkna ut att hela Sverige kommer att översvämmas av dreglande bebisätande bestar inom några år.

Jag bara undrar: har den här mannen tagit sin jägarexamen? Då borde han ju ha en vag idé om ekologi. Verkligheten för vargstammen består i själva verket av tjuvjakt, trafikdöd, inavel och ett otal andra allvarliga hot mot artens överlevnad. Det är därför det efter de 30 år vargen funnits i Sverige inte blivit fler än 130 vargar (2005/2006), vilket inte ens når upp till riksdagens etappmål (som alltså inte har något att göra med när stammen tål jakt). Tillväxttakten i stammen har halverats under 2000-talet. Vargen är per definition akut hotad.

Kungen, som påstås vara naturvän, är på detta område skamligt okunnig, och spär på den redan väl utbredda "gräv-och-håll-käft" attityden. Jag föreslår att vår monark i framtiden ligger lågt med sin biologiska okunskap. Eller helt enkelt litar på den riksdag som beslutat att målsättningen för vargstammen är att den skall kunna sprida sig på naturlig väg.

1 kommentar:

Anonym sa...

Kul att se att du kommit igång med bloggandet igen... bitsk och klarsynt.

Ja, hade kungen tagit in sitt intresse i mark och skog, som han äger en hel del, så hade han nog inte velat ha så många älgar. Men det är klart... det är roligare att skjuta dom själv än att låta vargen ta dom.

Det bästa med hans uttalanden är att snart är dom inne i stan... vad gör vi då? Jag är nog mer rädd för trottoarkanter och skateboardåkare än varg inne i stan.

Trafiken dödar 500 per år. Alla samlade rovdjur kanske dödar en vartannat år, och då oftast björn som dödar jägare pga hundens aggressiva beteende...

Kungen tyckte även att jakt var mer än att skjuta... man kom ut i naturen och träffade folk. Testa fågelskådning... inte lika mycket testosteron, men klart färre dödsfall, vådaskott och skjutna hundar.