tisdag, januari 26, 2010

Slaktarna kan aldrig föra djurens talan

Efter höstens stora avslöjande om djurplågeri på ett antal svenska grisgårdar kommer nu köttbranschen med ett förslag som skall förbättra djurskyddet. Förslaget går ut på att gårdarna kontinuerligt skall granskas av ett oberoende certifieringsföretag vilket blir en stor förändring från i dag när branschen i princip är satta att granska sig själva. (GP 26 jan)

Är Göteborgspostens ledarredaktion helt inkompetent eller tycker de illa om djur? Vari ligger skillnaden mellan att "granska sig själva" och att anlita ett företag att göra det? Hur bra brukar det gå när man har skall bedöma sin uppdragsgivare? Och hur bra blir det när branschen i fråga är samma bransch vars främsta företrädare nu riskerar åtal för djurplågeri?

Det är ju så uppenbart det bara kan bli - köttbranschen har allvarliga legitimitetsproblem och griper efter halmstrån. Detta är precis samma trick som klädföretag försökt dra till med när de avslöjats med att utnyttja barnarbetare. "Vi inför nya policies! Vi sanerar oss själva. Snälla, lagstifta inte!"

Om det gällde något så etiskt ointressant som köttkvalitet vore det en sak. När det gäller välfärden hos samhällets svagaste - de som inte kan tala för sig själva - då skall staten granska industrin. Slaktarna kan aldrig föra djurens talan.

Inga kommentarer: