söndag, januari 10, 2010

Legaliserad tjuvjakt

Det har lagt sordin på stämningen hela veckan. Varje gång jag öppnar en tidning ser jag gubbjävlar med bössor poserandes framför lemlästade vargar. 12000 sådana fegisar har fått härja runt i en allmän amnesti på vad som inte kan kallas för annat än legaliserad tjuvjakt.

För en tid sedan hände nämligen något underligt. Riksdagens delmål om 200 vargar förvandlades plötsligt till ett slutmål i sig. Med 270 vargar menade plötsligt den styrande majoriteten att det räckte. Hur det gick till vete fan. Men att det är en flört med en högljudd jaktlobby på landet är väl inte att tänja på fantasin.

Frågar man Olof Lidberg, nestorn på området, så visar det sig att en så liten vargstam faktiskt kan överleva om det tillförs nya individer från Ryssland och Finland. Och visst vore det en möjlig lösning. Sätt in 20 nya vargar och skapa en större genpool, så kanske vår vargstam kan klara sig med få individer.

Men en sådan inplantering tycks helt oacceptabel, särskilt om man frågar samma vargmotståndare som nu vill skjuta. Återstår då naturlig migration, men denna har visat sig i princip obefintlig eftersom varenda varg som sätter sin tass i norrland försvinner spårlöst (förutom skoterspår på skottplatsen förstås).

Alltså har man tagit beslut om att skjuta av en hotad art, baserat på att den kanske skulle kunna överleva om vissa förutsättningar gällde. Det är bara det att dessa förutsättningar inte gäller. En liten detalj bara? Eskil Erlandsson och Andreas Carlgren har visat noll intresse för den biologiska mångfalden i detta fall. De har kort och gott inte gjort sitt jobb.

Sedan kan man ju fundera på om det (även om vargjakt teoretiskt vore möjlig utan att stammen hotades) är nödvändigt att skjuta varg. Att det kan vara intressant att springa runt i skogen och panga på stora hundar är för mig ett mysterium. Något mindre manligt har jag svårt att föreställa mig.

Prova att kuta runt i vinterskogarna näck och obeväpnade istället. Alla 12000. Kom hem med en enda död varg och ni har min respekt. Annars kom inte hem alls. Gubbjävlar.

2 kommentarer:

Den förvånade pappan sa...

Vi tycker att norrmännen är knäppa som klubbar säl. Vi tycker att japanerna är knäppa som jagar val. Hur kan vi INTE tycker att svenskarna är knäppa som jagar varg?

Det finns få saker som upprör mig så mycket som vargjakt och inavlade hillbillys som vill ta död på varenda vilt rovdjur i de svenska skogarna.

Synd att de inte råkade vådaskjuta varandra lite när de ändå var så många i skogen... (Det sista kanske var lite väl hårt, men jag skulle inte sörja dem lika mycket som jag sörjer denna vargslakt)

Det finns två yrkesgrupper som jag har mycket svårt för när det kommer till djurhållning och det är jägare och fiskare. "Varför ska inte vi få fiska slut på fisken? Är det bättre att vi förlorar våra jobb?" Öhh...ja, det är det.

Du berörde ett ämne som är känsligt för mig därav de onödigt hårda orden..ber om ursäkt för dem.

John Liungman sa...

Hej "pappan"! Ta i med hårda ord du. Vi är helt överens.

Lite glädjande dock att se att Moderata Ungdomsförbundets ordförande har en vettig inställning i frågan!