måndag, september 20, 2010

Förhandla, Maria!

Läser på DN om Miljöpartiets valvåndor. Lika lite som någon annan kan jag tala för partiets medlemmar eller väljare, men jag kan ju säga vad jag tycker.

1. Att inleda förhandlingar kan aldrig skada. Det är utfallet av förhandlingarna som får avgöra. Om MP får igenom ett blågrönt regeringsalternativ med de rätta ingredienserna så vore det bättre än mörkbrunt inflytande eller en svag helblå regering. Och definitivt bättre för miljön.
2. Det finns inget röd-grönt alternativ. Sossarna fick inte väljarnas förtroende. Misstroendevotum tillsammans med SD? Omöjligt. Så en blå regering blir det hur som helst, frågan är om den blir helblå eller blågrön.
3. Jag tror att många röstade för MP trots samarbetet med de röd-gröna, inte tack vare detta samarbete. Man röstar på ett parti och på dess värderingar. Jag tror att MP har fler röster att hämta högerut än vänsterut, delvis för att Centern är ett så uselt alternativ i miljöfrågor. Jag tror inte den politiska kostnaden blir särskilt hög, även om det skulle bli frånfälle på vänsterkanten.

Så, Maria och Peter, släpp stoltheten, visa ert politiska skarpsinne, och ro hem ett samarbete som gör att partiets sex nya riksdagsmandat märks i politiken!

4 kommentarer:

Den förvånade pappan sa...

Kan bara hålla med. MP skulle kunnat vara ett alternativ för mig, men inte om en röst på MP är en röst på V eller S...

Utlandsrösten sa...

Jag håller med föregående - MP fanns tidigt i mina tankar inför detta valet, men föll på sitt samarbete med S och speciellt V, så röstade för att låta regeringen fortsätta sitt arbete. Nu hoppas jag MP tar förnuftet till fånga och förbättrar ett område som alliansen inte varit tillräckligt bra på...

Anonym sa...

MP är sällsynt opålitliga. En regering med dem skulle bli mindre stabil än en med SD.

Anton sa...

Jag röstade själv på MP för att ta ställning för att miljön/klimatet har prio 1. Målet för MP bör vara att få maximalt inflytande med sin politik oavsett block som vinner. Jag gillar inte alls blockberoendet och tror definitivt de skulle få fler röster om de körde en oberoende valkampanj. Att inte ta chansen att få maximalt inflytande och samtidigt försvaga ev SDs parlamentariska inflytande är ett stort misstag.