söndag, september 12, 2010

Möjligen valets mest korkade valaffisch

Hur tänkte de nu? Att småpartier nära 4% gärna tar till desperat populism visste vi. Men att det förment miljövänliga Centerpartiet fallit så här lågt förvånar mig.

För det första: det finns inga utsläppsfria bilar. De trehundratusen miljöbilar som Centern så gärna tar cred för, de är sällan något annat än lite bättre än de riktigt usla miljöbovarna. En miljöbil (förutsatt att det nu inte är en etanolbil som körs på bensin) är inte en cykel. Centern har en fin vision om en fossilfri bilflotta - en vision som jag delar - men vad partiet inte förmår ta till sig är hur långt borta från en sådan vi är. Bilbranschen vet. Och kanske skall du se dig om - känner du nån som kör elbil? Nej, just det.

Men ponera att det helt plötsligt dök upp en suverän, billig elbil med sådan prestanda att den slog sig in på marknaden snabbt. Skulle problemen med bilismen vara lösta då? Knappast. Det bilburna samhället innebär fortfarande en växande trängsel, stora bullerproblem, enormt kostsamma vägprojekt, partikelutsläpp från vägbanor, och inte minst ett gigantiskt energislöseri. Även den bästa elmotor är en energislukare så länge den sitter inbyggd i ett ton plåt och bara transporterar en person.

Centern har förfallit år ett populistiskt flörtande som tyvärr kommer att fungera, för budskapet ställer inget som helst krav på mottagaren. Luta er tillbaka och låt vår fina bilindustri (den som nu ligger decennier efter konkurrenterna på miljöområdet) lösa problemen. Det är inte ert fel att bilar skitar ner.

Slutligen undrar man mot vem man riktar udden. För de förslag som kommer från tex MP handlar om just att beskatta utsläppen. Bensinskatten, tex, förbjuder ju ingen att köra vilken bil de vill. Bara att de som orsakar större utsläpp betalar mer. Eller är det trängselskatten man nu vänt sig mot? Underligt, för sist jag kollade var C med i den uppgörelsen tillsammans med resten av Alliansen i Göteborg.

Inga kommentarer: