tisdag, oktober 06, 2009

Jag vill ha en elbil, nu!



Thinks kommande femdörrars Ox. Läckerbit.
Min lilla Kia Picanto är fin. Men med facit i hand efter mina första tre år som bilägare inser jag att jag kör mycket mer än jag tänkt. Det är jag nog inte ensam om. Plötsligt blev man liksom miljöbov, även om det bara rör sig om 1500 mil om året. Det är i alla fall ett ton soppa extra som jag nu bränner. Till saken hör också att det inte handlar om jobbpendling, utan mest om att ta mig ut för klättring, kajakpaddling, eller resor till släkt och vänner. Ren lyx, alltså. Och samtidigt en livsnödvändighet för en frilufsnörd.

Så jag vill ha en elbil. Nu. Inte 2012, då allt tydligen ska hända på elbilsfronten. Den behöver inte gå mer än tio mil. Den får vara liten. Den behöver inte ha prestanda att tala om, mer än att klara 110 på motorvägen. Men den måste gå att ladda utan att jag har eget garage. Den ska vara pålitlig. Och jag måste ha råd.

Några tips någon?

6 kommentarer:

Anonym sa...

De bilar som finns på marknaden nu är på tok för dyra +300 000 och dessutom är räckvidden för dålig. Den sämsta har bara 48 km räckvidd och den bästa runt 80 km om jag inte minns fel. Läste dock att det kommer en ny någon gång nästa år som skall vara billigar klara 130 km på en laddning och dessutom gå att ladda till 80% på 30 minuter. För mig krävs dock att man kan ta sig runt 250-300 km på en laddning och priset bör ner till max 200000.
Robert

John Liungman sa...

48 km duger inte och 300 000 spänn är för fett. Kräver inte som du 30 mil, men i alla fall över tio... Ska leta lite. Norska Think?

Fructus sa...

Såg någonstans (Ny Teknik om jag inte minns fel) att Mercedes A-klass konstruerades som elbil, speciellt ca 10 år gamla bilar passar bra att konvertera eftersom fästena för batteripacket finns kvar under bilen!. Slit ut explosionsmotoreländet och in med effektiv elmotor istället. Finns ett företag som konverterar dem, men lär kosta 100.000... ouch

(Förövrigt har det varit klätteruppehåll i Singapore ett tag, knäskadan har spökat lite, men nu är jag på g igen! Fingrarna kliar och de kan nog botas med en helg i Krabi snart igen!)

John Liungman sa...

Nämen tjena Fructus! Kvar i Singapore? Hur är läget? Skicka mig ett mejl!

slunde sa...

Jag var av lite samma åsikt i sommras - dvs elbilar finns inte...

Nu har jag köpt en Renault Clio Electrique -97

Fructus sa...

Jepp, kvar i sgp...
Tror inte jag har din mailadress, men jag nås på pontus punkt hammarback at gmail dot com :)