fredag, september 04, 2009

I kvällstidningen intet nytt om flunsan

"Han dog i svininfluensan på 45 minuter efter att han fått diagnos" (och hade cancer)
"3 gravida döda i svininfluensan i USA"
"Joel, 2, får inte vaccin" (se här, eller låt hellre bli)

Tabloidernas rubriker och löpsedlar fjantar vidare på influensatemat, i en kampanj som mer och mer liknar desinformation. Fastän det fortfarande är otroligt många fler som dör på vägarna, och i resistenta bakterieinfektioner (se f.ö. en ovanligt vettig artikel på temat i SvD).

Om man läser noga kan även kvällstidningarnas reportrar konsten att hålla sig till fakta. Kika långt ner i texten om Joel och du ser snart att reportern mycket väl vet varför Joel inte får vaccin (det är otestat på små barn, och i den mån små barn drabbas är det för att de ingår i väldefinierade riskgrupper som ändå vaccineras). Men man börjar alltid med en sensationskapande rubrik, och följer upp med en human touch story där man intervjuar ännu en okunnig person.

Jag tror att det stora problemet just nu är att redaktörerna är djupt oroliga för att det inte tycks bli så mycket ond bråd död. Därför har de givit tydliga order till redigerarna. Är det nu inte panik på gatorna så ska vi nog se till att det blir det snart...

Inga kommentarer: